dinsdag 6 augustus 2013

Wat als?

Je ontdekt dat de fles met frisdrank Zero, helemaal geen Zero is? En dat deze fles leeg is. En dat ons Mie-ke superenthousiast was over deze 'nieuwe frisdrank'.

Tja. Vijf jaar ketogeen dieet ten spijt, tegen zoveel suiker is het niet opgewassen. De ketose is Zero.
Gelukkig voelt ons Mie-ke zich prima. Ik voel me kiplekker, roept ze. Een beetje suikerdronken, lijkt me. Het gaat ook prima met haar: geen aanvalletjes, gelukkig! Wellicht dankzij de dubbele medicatie die ze bovenop het dieet toch nog dagelijks moet slikken.

Meteen schakel ik 'actieplan streng dieet' in. Voorlopig even geen light frisdranken, geen gekocht ijs en correct afwegen. Ik verwacht dat ze na een dagje toch wel terug in ketose zal zijn.
Niet dus.

Na twee dagen schakel ik 'actieplan superstreng dieet' in. Geen light frisdranken, geen gekocht ijs, correct afwegen én een verhoogde ratio. Met stip van 2,5:1 naar 3:1. Het loont! Na nog eens twee dagen is ons Mie-ke terug waar ze moet zijn. In ketose, dus.

Maar het was schrikken. Dit was ons tijdens al die jaren nog nooit overkomen. Hoe had het kunnen gebeuren?
Ten eerste: er heeft iemand het winkelrek niet goed gevuld. Ik nam twee flessen uit het rek. De eerste was Zero, de tweede niet.
Ten tweede: ik heb dat niet opgemerkt en tot de fles leeg was ook niemand anders. De verpakkingen lijken immers heel sterk op elkaar.
Ten derde: niemand heeft een verschil geproefd. Hey, what did you expected?
Stom Stom Stom.

Het ketogeen dieet, een delicaat evenwicht.


2 opmerkingen:

  1. En zo zal er altijd wel iets op de loer liggen,....ik hoop dat Mie-ke in de puberteit zich niet teveel gaat afzetten, ik zie mijn zoon zo'n streng dieet nog niet volgen,...en achter mijn rug vanalles eten wat niet mag,...is in ketose gaan niet belastend voor de lever op lange termijn (mss een stomme vraag)?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Beste Carrie,
      Er zal inderdaad altijd wel iets op de loer liggen. We hopen dat de puberteit niet te veel roet in het eten gooit zowel emotioneel als hormonaal; het dieet is voor haar immers de enige behandeling van haar stofwisselingsziekte.
      Maar om even terug te komen op je vraag ivm de effecten op lange termijn. Het dieet is inderdaad erg belastend voor de lever en andere organen. Daarom krijgen patiënten regelmatig een bloedonderzoek en zien ze op regelmatige basis een diëtiste, een cardioloog, een nierspecialist en meestal ook een neuroloog en/of metaboliet arts. Een heel lijstje om af werken dus!

      Verwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...