zaterdag 16 maart 2013

Wintergerecht

Officieel is het bijna lente. Maar aangezien deze week de sneeuwvlokken ons nog rond de oren vlogen, en aangezien ik daarnet mijn neus buitenstak en ik het nog steeds berenkoud vind, kan ik enkel het volgende vaststellen: een warm wintergerecht zal smaken.

Voor de gelegenheid een klassieker onder de ovengerechten:
witloof met kaas en hesp in de oven zonder witloof. 
Want witloof lust ons Mie-ke niet.

Wat heb je nodig?
60g courgette
20g ontvette hesp
40g room 40%
20g gemalen gruyére
10g maïsolie
20g calogen
ev. johannesbroodpitmeel

Ratio
Wij rekenen een ratio van 2,61:1 en 450kcal.

Hoe maak je het?
Snij de courgette in dunne reepjes. Ik schil de courgette nooit, maar ik ben een luie kok. Er klaagt niemand en het maakt de gerechtjes wat kleurijker.
Maak bundeltjes van courgette en omwikkel ze met stukjes hesp.
Meng room, olie en calogen met een deel van de kaas. Warm dit even op zodat de saus wat bindt. Het kan helpen om een mespuntje johannesbroodpitmeel toe te voegen, maar niet iedereen verdraagt dit even goed.
Giet de saus over de groetenrolletjes. Strooi de rest van de kaas erover.
Oven op 200°c, 15 à 20 minuutjes.

Witloof met kaas en hesp in de oven zonder witloof.
En eigenlijk ook zonder hesp, maar met dunne spekreepjes. 

Variatie:
Je kan variëren met je groentekeuze. Worteltjes lenen zich bijvoorbeeld ook uitstekend voor dit gerecht. Je moet de wortels wel vooraf wat gaar stomen. En ja, witloof kan ook natuurlijk.
En natuurlijk even herrekenen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...