zondag 1 april 2012

Aprilvis

Wordt u vrolijk van 1 april of net niet?

'Vrolijk' uit het gelijknamige boek van Mies van hout.

Net nog even gecheckt: geen aprilvis op mijn rug, geen protzak op mijn stoel gevonden en niet gevangen in een flauwe grap vandaag. Met een aanstormend puberMie-ke zou dat immers best gekund hebben. Vooral die protzak maakte een goede kans. Hoewel ik wellicht verwittigd word doordat Mie-ke onderuit gaat van voorpret.

Laat 1 april dan maar een ideaal dagje zijn om eens een Visreceptje te lanceren!
Onderstaand receptuur was lang een van de topfavorieten van ons Mie-ke. Jawel, in de verleden tijd zoals dat tegenwoordig in recordtempo gaat.
We wisten dat de vispret niet kon blijven duren. Een receptje dat zo populair is dat ze het elke dag wel wil eten. Dat is als bij touwtrekken de grond voelen wegschuiven. Je schrap zetten en tegengas geven, maar het pleit is verloren. Zoiets.

Enfin, het receptje dus. Misschien kan u er nog iets mee. Past in de categorie 'simpel'.
Belangrijk ingrediënt dienaangaande is een tube zalmmousse (of zalmpaté in vrije vertaling) van het Zweedse woonwarenhuis Ikea. Helaas staan de voedingswaarden niet op de tube, maar ergens heb ik ze ooit kunnen opsnorren. U moet me dus maar op mijn woord geloven:
100g Pastej Lax bevat
450 kcal
Eiwitten 8g
Koolhydraten 6,5g
Vetten 44g

Van zo'n tabelletje worden wij altijd blij: lekker veel vet verstopt in één tubetje. Daar kunnen we iets mee! Bovendien blijkt de zalmpaté ook prima om een beetje extra smaak toe te voegen aan sausjes of mousses. Wel opletten bij warme sauzen, want dan kan het erg zout worden.
Dit is een suggestie voor een koude bereiding:

15g gerookte zalm
40g roomkaas (genre Philadelphia, wij gebruikten het merk 365+ van Delhaize)
15g zalmpaté (Pastej Lax, Ikea)
20g mayonaise
55g tomaat
55g komkommer
Wij rekenen 364 kcal en een ratio van 2,75:1

Het bereiden is heel eenvoudig: meng mayonaise, roomkaas en zalmpaté tot een smeuïge dip. Serveren met de snippers gerookte zalm.
Groentjes dippen en vingers en duimen aflikken.


Bovenstaande foto is helaas al niet meer accuraat; de verpakking is onlangs gewijzigd. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...