maandag 30 september 2013

Trots! Zo trots!

Dit bericht is per ongeluk blijven hangen in de 'wachtkamer' en zo leest u het pas een maand later...

De dag nadien, en nog steeds trots op mijn verwende nest.
Ze is gisteren bedolven onder de cadeautjes. Werkelijk bedolven. Blozende wangen als we de stapel pakjes aanschouwen. Zo verwend! Niet te doen.

We gaven gisteren een feest. Voor haar. Met veel volk, heel veel volk.
Een heleboel vrienden van ons Mie-ke, vrienden van ons en de zo goed als voltallige familie.
En zo raakte ze natuurlijk helemaal bedolven onder de pakjes.
Zo verwend! Niet gewoon.

Er is dan ook weinig gewoon aan het ketogeen dieet.
En vijf jaar op ketogeen dieet. Dat is ook niet gewoon.
Wij vonden dat het een feestje waard was. Een vet feestje.

Een feestje met ketogene hapjes voor iedereen. Met lekkers van Fien de Caravan. Met veel speelruimte. Met een stralend zonnetje. Met veel aandacht van vrienden, familie én lotgenootjes. En een heleboel cadeautjes. Zo verwend! Vet verdiend.








zondag 29 september 2013

En daar ben ik trots op!

Ons Mie-ke is vandaag het meest verwende kind van het westelijk halfrond.
En daar ben ik trots op!

Waarom en hoe, dat leest u een andere keer want daar ben ik nu echt te moe voor.
Maar die trots,die wou ik u even met u delen.

maandag 26 augustus 2013

Vet gevonden!

En dan loopt die lange vakantiezomer bijna af. Een zomer met Zero-tolerance en hese stemmen die verhalen vertellen in drievoud.
Verhalen met durf, verhalen met de slappe lach, verhalen met vindingrijkheid. Zo'n verhaal als dit:

Wetende dat de puberteit stilaan begint te stormen, verdenk ik ons Mie-ke al eens van ketogene sabotage-acties. Want wat denkt u van dit verhaal?
Bij bivak hoort dagtocht. Bij dagtocht hoort lunchpakket. Bij ketogeen lunchpakket hoort mayonaise. Simpel.
Straffer nog, bij bivak horen twee dagtochten. En even zoveel lunchpakketten. Met even zoveel porties mayonaise. De logica zelve.
Vergat ons Mie-ke tot tweemaal toe haar portie mayonaise in haar lunchpakket te stoppen. Vergat, of moet ik schrijven 'vergat'. Ik gun haar het voordeel van de twijfel maar toch, ik twijfel. Tweemaal vind ik een beetje teveel 'toeval'.
Maar goed, de eerste dagtocht kreeg ze nadien haar portie mayonaise geserveerd. Bij wijze van voorgerechtje bij het avondmaal. Onze kookmadam was streng en terecht.
De tweede dagtocht was het weer van dat. De mayonaise lag nog in de tent. De tent? Ook daarbij kan u zich (en ik doe dat ook) de nodige vragen stellen, maar vragen stellen bij bivakverhalen is niet altijd een goede zaak. Je kan wel eens antwoorden krijgen die je liever niet hoort.
Maar goed, de mayonaise was dus in ieder geval niet mee op tocht en daar moest een oplossing voor gezocht. Waarop leider T. zich herinnerde een straat verder een frituur te zijn gepasseerd. Een frituur is uiteraard een goudmijn aan vettigheid, dus leider T. toog er vol goede moed naar toe.
Uiteraard was de frituur gesloten. Uiteraard, want anders had u hier geen vet verhaal.
De frituur was dan wel gesloten, maar zo snel liet leider T. zich niet ontmoedigen. Veel huizen stonden er weliswaar niet, in ieder geval niet veel huizen waar ook iemand opendeed en het antwoord had op de vraag: 'mag ik van u een portie mayonaise?'
Na een kilometer of wat, kreeg de volhouder wat hij verdiende: een portie mayonaise, een vet verhaal en een lift terug naar de picknickplaats.

Ik vind het een schitterend verhaal. Eentje dat precies illustreert waar een jeugdbeweging voor staat. En geef toe, zo'n mayonaise-vraag aan de deur is weer eens wat anders dan de klassieke ruiltocht, toch?

Als er geen bestek in de buurt is...

dinsdag 13 augustus 2013

Bric-k-oleren - deel 3

Schreef ik al over de magere inkooptocht in de het plaatselijke supermarktje op onze vakantieplek. Twee dagen later gingen we winkelen in een supermarché. Dat was inderdaad super. Ze hadden daar heel wat lekkers voor ons Mie-ke. Een rek met een keuze aan olijven bijvoorbeeld. 'Kies maar uit!', riep ik. En dat deed ze gretig. Zo'n vreemde supermarkt daar vind je ook dingen die we thuis niet kunnen vinden. Zoals lekkere Boursinrolletjes, zoals kaasjes van P'tit Louis in een perfecte 3:1. We vinden ook een sorbetijs met heel weinig koolhydraten, dat heerlijk is met een zure room van 40%.
We hebben dolle pret daar in die supermarché. En een volle kar aan de kassa.

Ons vakantiehuisje is niet zo groot. Kan je daar echt met achten in? En wie zit er dan op wiens schoot?
Maar op ketogeen keukengebied heeft dit huisje de nodige basisuitrusting: twee kookpitjes, een oven en een koelkast. Een grote. Gelukkig, want dat was nodig na onze strooptocht.

Veel nieuwe dingen, maar uiteindelijk doen we ook wel hetzelfde als thuis. Of toch ongeveer. In het plaatselijke supermarktje kochten we brickdeeg en daarmee gaan we aan de slag.
Het wordt niet helemaal zoals thuis, maar het is evengoed lekker.

U kent de werkwijze wel, maar wegens het ontbreken van een bakvorm kozen we voor het maken van een soort miniloempia.
Ons Mie-ke ontpopte zich als een volleerde fotograaf en maakte een stap-voor-stapreportage.









De rolletjes zijn een beetje opengebarsten, maar dat doet niets af aan de smaak én aan de snelheid waarmee ze verorberd worden!



zaterdag 10 augustus 2013

Stilte

Stilte na de storm.
Ze zijn weg, onze Meiden. Op chirokamp. Het was druk voor ze vertrokken. Boodschappen, inpakken, plannen. Nog dit, nog dat.
Tien dagen keto-verlof, dat is fijn. Echt heel fijn. Maar ook een beetje spannend natuurlijk. Want we leggen het koken even in handen van een fantastische kookmadam. Die weliswaar voor de eerste keer in haar leven ketogeen gaat koken. Ze kreeg van ons een bundeltje papieren met wat uitleg over het ketogene dieet, een 10-daags ketogeen draaiboek en een frigobox en -zak vol met etenswaren.  En onze telefoonnummers.
'Bel ons maar als je twijfelt.'
Ze heeft gebeld, onze kookmadam. Over dingen waar zij over twijfelt, maar waar wij niet meer over nadenken omdat ze ondertussen zo vanzelfsprekend zijn geworden.
Moet dit apart of moet dit samen.
Mag het of moet het.
Rauw afwegen of gekookt.
Is de ketose te hoog of te laag.
Iets extra of extra streng?
Heel wat telefoontjes toch wel. Waardoor wij ons realiseren dat ketogeen koken toch niet zo vanzelfsprekend is als het voor ons ondertussen lijkt. Een accidentje met een Zero-fles niet te na gesproken.

Na vier dagen wordt het plots stil. De vragen zijn op. Het is even wennen die stilte.
Gelukkig krijgen we een postkaartje van ons Mie-ke:

'Hier op kamp is het erg leuk.
Op tocht moesten we in totaal
13 km stappen en ik heb geen 
enkele keer gestopt'

Voilà, volgens mij werkt het ketogeen dieet prima!

Morgen zijn ze terug thuis, onze Meiden. Dan krijgen we alle verhalen live, in drievoud. Gaat de wasmachine in overdrive en gaat de teevee terug aan. Dan is de drukte terug.
Ik kijk ernaar uit. Maar nu geniet ik nog even van de stilte voor de storm.

Benieuwd of Abu het chirokamp heeft overleefd!

dinsdag 6 augustus 2013

Wat als?

Je ontdekt dat de fles met frisdrank Zero, helemaal geen Zero is? En dat deze fles leeg is. En dat ons Mie-ke superenthousiast was over deze 'nieuwe frisdrank'.

Tja. Vijf jaar ketogeen dieet ten spijt, tegen zoveel suiker is het niet opgewassen. De ketose is Zero.
Gelukkig voelt ons Mie-ke zich prima. Ik voel me kiplekker, roept ze. Een beetje suikerdronken, lijkt me. Het gaat ook prima met haar: geen aanvalletjes, gelukkig! Wellicht dankzij de dubbele medicatie die ze bovenop het dieet toch nog dagelijks moet slikken.

Meteen schakel ik 'actieplan streng dieet' in. Voorlopig even geen light frisdranken, geen gekocht ijs en correct afwegen. Ik verwacht dat ze na een dagje toch wel terug in ketose zal zijn.
Niet dus.

Na twee dagen schakel ik 'actieplan superstreng dieet' in. Geen light frisdranken, geen gekocht ijs, correct afwegen én een verhoogde ratio. Met stip van 2,5:1 naar 3:1. Het loont! Na nog eens twee dagen is ons Mie-ke terug waar ze moet zijn. In ketose, dus.

Maar het was schrikken. Dit was ons tijdens al die jaren nog nooit overkomen. Hoe had het kunnen gebeuren?
Ten eerste: er heeft iemand het winkelrek niet goed gevuld. Ik nam twee flessen uit het rek. De eerste was Zero, de tweede niet.
Ten tweede: ik heb dat niet opgemerkt en tot de fles leeg was ook niemand anders. De verpakkingen lijken immers heel sterk op elkaar.
Ten derde: niemand heeft een verschil geproefd. Hey, what did you expected?
Stom Stom Stom.

Het ketogeen dieet, een delicaat evenwicht.


vrijdag 2 augustus 2013

Over wolken, rugzakken en een schoon uitzicht.

Je krijgt een kind. Je ziet dat graag. Je zorgt er voor.
Het klinkt evident. Maar dat is het niet.
Je krijgt een kind. Je ziet dat graag. Je zorgt er voor.
Maar wat als dat kind nu wel erg veel zorg nodig heeft? Een niet aflatende zorg.

Het is delicaat wat ik nu wil schrijven. Ik ben me daarvan bewust.  Eva had deze week een ontmoeting die haar compleet van haar sokken blies. Ik begrijp Eva's ontreddering helemaal, laat dat duidelijk zijn. Maar is het zo vreemd wat die mevrouw zei?

Je krijgt een kind. Je zit op je roze wolk. En gaandeweg kleurt die wolk wat grijzer, en grijzer. Er valt al eens een flinke huilbui uit die wolk. Er zijn dagen dat de wolk wel wollige schapenrandjes heeft. Of dat er geen wolkje aan de lucht is. Die dagen zijn meestal zeldzaam. Maar toch. Het zijn fantastische hoogdagen.
Je krijgt een kind. Je zit op je roze wolk, die gewoon gemeen zwart blijkt te zijn. Je valt eraf als een dikke hagelsteen smak je tegen de grond. In duizend brokstukjes. Om weg te smelten en afgevoerd te worden in het smerige rioolputje. Verdronken in zwarte smurrie.

Er zijn nog wel wat weervarianten te bedenken. Hoeveel zorg je kind nodig zal hebben, is niet altijd vooraf te bedenken. Hoe je ermee om zal gaan, ook niet.
Het is niet vanzelfsprekend om je kind graag te zien, en ervoor te zorgen.

We hebben een kind dat wel wat zorg nodig heeft. Het rugzakje van ons Mie-ke zit goed gevuld. We helpen haar dragen. Herschikken al eens de inhoud waardoor we hopen dat hij minder zwaar zal wegen. We zijn niet altijd even sterk. Maar we krijgen de nodige aanmoedigingen en schouderklopjes. We zijn blij dat er iemand anders ook wel eens die rugzak helpt dragen. Zo is ons Mie-ke weer vertrokken op chirokamp, vermomd als meervoudig frigoboxtoerist. Voor ons even adempauze in het ketogeen koken, dankzij een fantastische kookmadam- en meneer. Ik heb dat al eens nodig.

Eva heeft een kind dat met een rugzakje niet toekomt. Kleine Kadee heeft een hele bagagekar. Ik leerde Kleine Kadee kennen toen hij het ketogeen dieet in zijn kar laadde. Ik heb mateloos veel bewondering voor de stuurvaardigheid van zijn ouders. Een rugzak kan ik dragen, maar zo'n kar trekken? Dat zou ik niet kunnen. Denk ik. Maar je leert met zo'n kar rijden. Je krijgt tips welk model kar je best aanschaft en hoe je die vol moet laden. En soms ook wel iets over ergonomisch tillen.

Er zijn massa's Eva's (niet voor niks de naam van de oermoeder!). Er zijn heel wat modellen van rugzakken en bagagekarren. Er wordt wat afgestapt met al die bagage. En gesleurd en geduwd.
Wat alle Eva's en andere bagagedragers nodig hebben, zijn aanmoedigingen. Een schouderklopje, een luisterend oor, wat humor voor als er maar weer eens een wiel van de kar afbreekt of de riem van de rugzak losschiet. Mensen die een stukje mee wandelen. Die je af en toe een zakdoek toestoppen voor je tranen of je zweet. Mensen waarmee je in de schaduw van een boom kan picknicken en waartegen je kan zeggen 'Awel, 't is een zware wandeling maar wel een hele schone. Kijk eens wat een uitzicht en amper een wolkje aan de lucht. Dat is toch genieten, hé!'

Maar er zijn ook mensen die liever ergens parkeren. Daar kunnen vele redenen voor zijn.
De schade die je als hagelsteen oploopt, kan onherstelbaar zijn. Zoveel trekken en sleuren kan slecht zijn voor je eigen gezondheid. Soms weet je gewoon niet welke richting uit. Het is dan soms wijs om het getrek en gesleur aan anderen over te laten.

Misschien moet die mevrouw van de winkel eens mee een wandelingske gaan maken.
Maar misschien heeft die mevrouw verschrikkelijk zere voeten of een hernia van al haar getrek en gesleur. Misschien heeft die mevrouw waanzinnige hoogtevrees en verstaat ze niet dat je gaat wandelen op een bergpad zonder wegwijzers. Of misschien is die mevrouw maar alleen en heeft ze niemand die mee gaat wandelen. Misschien kiest die mevrouw dan liever voor een schone parking of voor een reis zonder bagage...
Ik kan dat wel een beetje begrijpen, want ik ben ook geen fanatieke sporter (dat is het understatement van de week) en ik heb ook hoogtevrees. Maar ik kan wel genieten van een schoon uitzicht en zo'n blije Kadee of Mie-ke dat is pas echt een schoon uitzicht.
Het is jammer dat die mevrouw dat mist.

Laat je niet ontmoedigen: 
langs de andere zijde is het topje van deze Roche Solutré heel goed bereikbaar via een wandelpad.
En het was die dag lichtbewolkt en niet te warm.









dinsdag 23 juli 2013

Sterk


Soms zeurt ze, ons Mie-ke. Over haar dieet. Logisch toch? Je bent twaalf en je wilt wat. Haar leventje is strak geregeld met geboden en verboden: je mag, je moet, je mag niet, altijd en nooit.
Je bent twaalf en je wilt wat. Grenzen om tegenaan te gaan. Je ontdekt ze en je wilt ze zelf bepalen. Moeilijk als je gebonden bent aan de strenge regels van een ketogeen dieet.

We houden ons hart vast voor het moment dat de puberteit zich ten volle nestelt in het lijf van ons Mie-ke. We wapenen ons tegen de tijd dat ons Mie-ke die opgelegde dieetregels niet langer accepteert.
We proberen zo soepel mogelijk te zijn. Altijd ketogeen, maar soms met een half dichtgeknepen oog. Een frietje pikken uit ons bord? Ze mag. Eentje, meer niet, maar dat wordt dan wel met smaak verorberd. Verboden vrucht met voldoende mayonaise. Smaakt eens zo lekker. Als het minder verboden is, wordt het misschien ook minder aantrekkelijk? We hopen dat die strategie zal werken.

Ze kleurt soms over de lijntjes, maar nooit er ver over en nooit met kleuren die niet bij het dieet passen. Dat doet ze al bijna vijf jaar en dat vinden we sterk. Heel sterk.

Maar als ze zeurt dan zijn we streng. Zeuren helpt haar niet vooruit. Daar zijn we kordaat in.`
Des te meer raakt het me als ze niet zeurt, maar simpelweg accepteert dat het gewoon zo is. Dat je op een terrasje je eigen suikervrije limonaadje drinkt terwijl de andere kinderen kunnen kiezen uit een veelheid van kleurtjes. Dat je één pindanootje krijgt, terwijl de andere kinderen voluit grabbelen in de potjes.
Sterk.

In het plaatselijke supermarktje bij onze vakantieplek proberen we een ketogeen menu bij elkaar te sprokkelen. Het winkeltje is er niet echt op voorzien: light producten ja, geen al te vetrijke dingen en zeker geen suikervrije. Het is een beetje moeilijk zoeken, maar ons Mie-ke struint blijmoedig met het karretje langs de drie rekken en landt bij de diepvries.
'Is hier ijs dat ik mag eten?'
'Nee', zeg ik, en het knijpt een beetje in mijn moederhart. Ijsjes horen bij vakantie. Zeker op zo'n zonovergoten dag...
'Oh', zegt ze. En dan:
'Wauw! Moet je zien hoeveel smaken ze hier hebben: vanille, chocolade, stracciatella, mango, pistache, aardbei,...!'
Plots rollen de tranen over mijn wangen. Ik kan er niks aan doen. Ze blijven rollen.
'Waarom?', vraagt ze met grote ogen.
'Om jou', zeg ik.
'Ach mam', zegt ze, 'je weet toch dat ik sterk ben.'

Deze zit thuis in de diepvries, te combineren met slagroom.
Voor ons Mie-ke is de rekenregel: evenveel gewicht slagroom als gewicht ijs,
en dat is héél véél slagroom voor een klein bolletje ijs.
Maar wat een traktatie!


vrijdag 24 mei 2013

Verjaardag 3

Last but not least de jongste van de drie. Ons Mie-ke mag het rijtje van de jarige Dochters sluiten.
Toen ze 12 jaar geleden werd geboren, wees niets erop dat ik haar ooit in deze blog zou opvoeren als Mie-ke. Een verhaal dat ik hier ook niet ga doen, want het is tijd voor verjaardagsverhalen. Stralende baby, het zonnetje in huis, extra cadeautje voor ons gezin. Zij gelukkig met ons. Wij gelukkig met haar.
Als 12-jarige is ze niet altijd meer het zonnetje in huis, is ze niet altijd gelukkig met ons ouderschap en verwensen wij al eens haar puber-zijn. Het hoort bij het groeiend aantal centimeters die voorlopig nog stranden op een lengte die ik nog kan overzien.

Ze heeft wel haar eigen ideeën over verjaardag-vieren-als-12-jarige. Eerst en vooral wil ze volop trakteren. Op de academie, op dansles en in de gewone klas. Alles zelfgemaakt en niks ketogeen. Integendeel, ze maakt met engelengeduld echte suikerbommetjes.


Ze snoept er zelf niet van, niet van het deeg, niet van de versieringen. Nee, er wordt niet valsgespeeld.
In ruil wil ze voor haar verjaardag chocoladetaart, de echte vette bom en bovendien moet ook haar lievelingsgerecht geserveerd: pasta met kaassaus en hesp.
Nu zou ik natuurlijk pasta met 'kaassaus en hesp zonder pasta' kunnen maken, we hebben al een verleden in dat soort aanpassingen. Of we zouden ook dit nog eens uit de kast kunnen halen.
Maar we gaan voor de echte versie, diegene met echte pasta.

Pasta is een bommetje aan koolhydraten. Een verboden lust in het klassieke ketogene dieet.
Wij maken gebruik van Low Carb pasta, een Amerikaans product dat ook bij ons verkrijgbaar is. Ik zet  hieronder de voedingswaarden van verschillende pasta's op een rijtje. Het vroeg wat rekenwerk aangezien het Amerikaanse product alle waarden vermeld per serveerportie van 56g. Maar als het goed zit, zijn dit de waarden per 100g.

gewone pasta volkoren pasta low carb pasta
kcal 354 332 339
eiwitten 11,8 13,5 13
koolhydraten 72 64 73
vetten 1,5 2,5 2
vezels 2,5 6,8 9
na aftrek van protected carbs 9

Op het eerste gezicht is het koolhydraatgehalte van de Low Carb pasta even hoog als bij gewone pasta. De firma spreekt van een speciaal productieproces waardoor een deel van de koolhydraten niet zullen worden opgenomen door het lichaam. In dat geval zouden we nog uitkomen bij een 9g koolhydraten per 100g.
Ik weet niet of dit echt zo is, of dit niet enkel een verkooptruc is ten koste van wanhopige afvallers. Ik weet niet of dit productieproces niet te chemisch verloopt. Maar ik wil ons Mie-ke wel pasta gunnen, af en toe. En dus ben ik bereid te geloven wat er op de verpakking staat. We hebben het besproken met verschillende diëtistes, ook met een Amerikaanse die het product wel in gebruik had bij haar patiëntjes. Zij raadde ons aan om deze pasta niet te gebruiken voor ons Mie-ke minstens twee jaar op ketogeen dieet was en heel stabiel in ketose bleek. Bij de eerste keren controleerden we nauwgezet de ketose. En we gebruiken de pasta niet meer dan 1 keer per week. Tot dusver tot ieders grote tevredenheid.
Toch raad ik aan om dit alleszins eerst te bespreken met je diëtiste alvorens te experimenteren.

Het is een ieniemienie portie, maar ze heeft gesmuld die dag!

zondag 19 mei 2013

Verjaardag 2

Wat wil Dochter-Zeeman eten voor haar verjaardag? Geen Sushi, dat is al zeker. Wereldzeeën bevaren ja, wereldgerechten worden liever beperkt tot spaghetti Bolognaise. Fan van gewoon eten. Altijd geweest, ook toen ze nog mollige babybilletjes had. Ook al weer enige jaren en centimeters geleden, dat had u al in de gaten.

Dochter-Zeeman houdt van het familiegevoel. 'Eens met het hele gezin uit eten gaan, dat doen we haast nooit meer sinds ons Mie-ke op ketogeen dieet is' zegt ze. Ik moet een beetje nuanceren: uit eten gaan is een dure optie sinds de Dochters geen budgetvriendelijke kinderschoteltjes bestellen. Maar inderdaad ook het ketogeen dieet belemmert dat soort uitstapjes.
Het hoeft geen chique restaurant te zijn: de Italiaan-om-de-hoek is een prima optie voor een spaghetti Bolognaise.

Voor ons Mie-ke neem ik eigengemaakte 'lasagne' mee, hij moet enkel nog even in de oven. Bij de Italiaan-om-de-hoek zijn ze supervriendelijk. Ze informeren nieuwsgierig naar de ingrediënten en samen met onze pasta's serveren ze een pruttelend schoteltje voor ons Mie-ke.


Op restaurant gaan is leuk, ook met een Mie-ke: het eten wordt geserveerd en de afwas wordt voor ons gedaan. We kregen het schoteltje blinkend mee terug!

Wat heb je nodig?
Het recept is een variant op deze groentespaghetti.
60g courgette
30g pesto rosso (Delhaize)
10g ontvette hesp
15g gemalen Gruyère
40g room 40% (Delhaize)
10g olijfolie

Ratio
Wij rekenen 417kcal en een ratio van 2,52:1

Hoe maak je het?
Snijd de courgette in staafjes en maak drie bundeltjes omwikkeld met een plakje hesp.
Meng de pesto rosso, de room en de olijfolie en giet dit sausje over de rolletjes.
Bestrooi met de gemalen kaas.
Schuif in de oven voor een 15 min op 200°C.

dinsdag 14 mei 2013

Verjaardag 1

In een vorig bericht liet ik al weten dat we heel wat verjaardagen vieren in het voorjaar. Wie jarig is, mag het menu kiezen en ik beloofde u heel wat lekkers. Voorwaarde voor het verjaardagsmenu is dat iedereen het eet, ook als het niet je favoriet is. En voor ons Mie-ke maken we een ketogene versie.

Laat me beginnen met de oudste der Dochters. Volgens de kalender is dit niet de te bespreken volgorde, maar ergens hou ik toch een juiste chronologie. 't Is onderhand wel al enkele jaren geleden dat ik deze baby-dochter nog baby kon noemen.  Ze is me ondertussen enkele centimeters voorbijgestoken en is wat men noemt volwassen.
Ze kiest al lang geen eenvoudige gerechten meer. Voor haar mag het een tikje speciaal, zoals sushi.
Een ketogene versie hiervan? Een hele uitdaging!

Tip 1: neus eens in je boekenkast. 
Ik verzamelde in de loop van de keto-jaren al een internationale bibliotheek: een Nederlandse, Duitse, Britse, Franse, Belgische en deze Amerikaanse uitgave.

'The keto cookbook' is hier verkrijgbaar.

Tip 2: neus eens in al die verzamelde werken.
U kent het syndroom vast wel: de-verzamelde-werken-waaruit-je-nooit-iets-maakt'. Heel wat uitgeverijen draaien daar een flink deel van hun omzet op. Liefst boeken met mooie plaatjes. In 'The ketocookbook' staan  niet veel plaatjes, maar gelukkig wel eentje van Sushi!

Tip 3: vertaal naar je eigen praktijk.
Het kan best lastig zijn, zo'n recept in een vreemde taal. Bovendien moet je hoe dan ook het gewenste recept vaak nog aanpassen aan verkrijgbare producten en de juiste ratio. Maar met wat studiewerk en een verklarend woordenboek raken we waar we moeten zijn.

Tip 4: zoek iemand die wil experimenteren
Voor Sushi-experimenten zoek je liefst iemand met zin voor experiment en geduld. Het leek me niet aan mezelf besteed, maar Man is een prima kandidaat.

Tip 5: zoek iemand die het wil eten
Mie-ke is geen grote fan van fijne experimenten. Gelukkige zijn er onverbiddelijke verjaardagsregels.
En een vooruitziende kok die het bordje Sushi aanvulde met een een bekend recept ingepakt in reepjes komkommer en wortel.



Wat is het grote geheim van deze keto-sushi-rolletjes?
De rijst werd vervangen door bloemkool. Het volledige Sushi-recept kan je hier al eens nalezen. Wil je het ook eens proberen, bestel dan het boek. Dat is niet meer dan fair voor de bedenkers van deze originele recepten.

donderdag 9 mei 2013

With a little help from your friends.

U heeft ons ongetwijfeld al een tijdje gemist, maar geen nood: we zijn er nog! Alleen ontbrak de tijd om te schrijven. Ach ja, het excuus is druk-druk-druk maar er is dan ook heel wat aan de gang in ons gezin.

Ons Mie-ke is sinds kort 12 en vanaf dan officieel aan het puberen geslagen. Zelfs als we de onverwachte wendingen van het puber-zijn buiten beschouwing laten, is 12-zijn een belangrijk issue. Bij 12-zijn hoort een nieuwe identiteitskaart, een echte. Bij 12-zijn hoort een nieuwe school, een grote. Dat laatste kwam voor ons redelijk onverwacht; we hadden op een extra jaartje lagere school gerekend.  We vonden echter een fijne, kleine school voor haar. En we voerden heel wat gesprekken met mensen die begaan zijn met ons Mie-ke: leerkrachten op de beide scholen, psychologen en andere ouders. De nieuwe school, de gesprekken en de puberstart overtuigden ons. De overstap wordt nog een spannend hoofdstuk, niet in het minste voor ons Mie-ke zelf. Dat leest u in september.

We waren dus wel even druk met die zoektocht. En bovendien moest die verjaardag ook gevierd. Nog straffer: we vierden niet één, niet twee, maar wel liefst drie verjaardagen op een rij! Dat vraagt ook wat voorbereiding voor lekkers en al dat lekkers wil ik u zeker niet onthouden. Het komt nog, beloofd.
En terwijl ik dit schrijf, zijn verjaardagen vier en vijf al in aantocht dus wellicht krijgt u dat lekkers ook meteen voorgeschoteld. Maar dan bent u er weer een jaartje vanaf.

Wegen en wikken. Over een nieuwe school. Over een nieuwe job. Ik was niet gemakkelijk te overtuigen. Er volgden ook redelijk wat slapeloze nachten. Wikken en wegen of het haalbaar was met ons Mie-ke. Maar na heel wat gesprekken trokken ze me over de streep, of moet ik zeggen de brug? (Welk fietstraject ik ook neem, een brug over het Albertkanaal is niet te vermijden.) Ik ruilde mijn creatieve, chaotische plek voor een keurig bureau op een school. Magazijnkarren en transpaletten werden vervangen door rolstoelen en driewielers. Mijn directeur is voortaan een directrice. En mijn assortiment creatieve spulletjes ruilde ik voor een gamma leerkrachten en een bende jongeren.
Sinds vorige week vertrek ik elke ochtend naar school, want dat is mijn nieuwe werkplek.

Van deeltijds naar een voltijds weekrooster, het leek me enkel haalbaar dankzij de schoolvakanties (jippie!) én een beetje hulp in huis.
En zo startte enkele weken geleden Mevrouw Hulp. Mevrouw Hulp ging meteen voluit in het poetsen van mijn keuken. Ze had er blijkbaar heel wat werk aan om haar norm te halen. Op haar vraag haalde ik wat extra poetsproducten in huis. Ze zijn niet allemaal even ecologisch wat ik wel een beetje moeilijk vind, maar ik wil Mevrouw Hulp graag tevreden houden. Ik kwam gisteren thuis in een opgeruimd, frisgeurend huis met een blinkende keuken. Mevrouw Hulp is er stevig tegenaan gegaan: de nieuwe bus ontvetter is al meteen halfleeg... Alles loopt gesmeerd.

Een beetje hulp hebben we dat niet allemaal nodig af en toe? Een luisterend oor voor je verhaal. Gedeelde ervaring. Dat duwtje om die brug over te geraken....






Het was even stil hier, maar Mie Keto is er nog steeds. Er wordt flink wat afgebeld en heen-en-weer gemaild over het ketogeen dieet en wat er bij komt kijken. Maandag 21 mei is het KletsKoek!, live babbelen over het leven-met-een-vetrandje. Kom jij ook?



donderdag 4 april 2013

Veggiedag.

Donderdag veggiedag.
Ons Mie-ke heeft dat opgepikt en kwam met het idee om voortaan ook vegetarisch te eten. Nu wil ik wel eens een vegetarisch experimentje doen, een keertje per week. Maar een vegetarisch ketogeen dieet is toch een aparte uitdaging. Ik stelde voor om het alvast eens een keertje te proberen. Wetende dat ons Mie-ke een behoorlijk carnivore aanleg heeft...
Groentenburgers en -worstjes vielen niet in de smaak. Andere vegetarische producten zoals Quorn zijn dan weer 'mager' waardoor we veel extra vet moeten toevoegen. Zelf ben ik wel voorstander van vet-stoppertje spelen: vet verstoppen zodat het gerecht er toch smakelijk uit blijft zien.
Bij deze Falafel-balletjes lukt dat prima!

Wat heb je nodig?
30g Falafel mix Al'fez
18g water
16g olijfolie
60g komkommer
30g rode paprika
20g mayonaise
10g Griekse yoghurt Total
kruiden naar smaak

Ratio
Wij rekenden 386kcal en een ratio van 2,54:1

Hoe maak je het?
Meng de Falafel mix met het water en de olijfolie. Laat even rusten. Maak van dit deegmengsel balletjes en bak ze in de friteuse.
Maak een sausje van de mayonaise en de yoghurt en kruid naar smaak. Lekker met een beetje groene kruiden en wat look.
Serveer met een groentesalade.


Falafel met groenten: vet-getarisch!

Lekker, maar helaas te pittig naar de zin van ons Mie-ke.


maandag 18 maart 2013

Verandering van spijs doet eten.

Wie ketogeen moet koken, leert om met weinig te variëren. Een zelfde gerechtje anders presenteren en je hebt een nieuw gerecht. Groenten vervangen en je hebt weer wat nieuws. Mijn receptenboek hangt aaneen van de varianten. En 't plakt ook een beetje, van 't vet. Vreemd.

Viel Witloof met kaas en hesp in de oven zonder witloof in de smaak? Probeer dan eens onze
Witloof met kaas en hesp in de oven zonder witloof en zonder oven.

Ingrediënten, ratio en kcal kan je gewoon overnemen.

Wat heb je extra nodig?
Dit ingenieuze toestelletje.

Hoe maak je het?
Maak sliertjes van je courgette. En overgiet ze even met kokend water. Dat werkt voor mij het beste. Je kan ook even kort stomen of ze echt heel kort koken, maar dat loopt bij mij altijd mis. Een ketel kokend water over je sliertjes en ze zijn beetgaar.
Snij de hesp in blokjes. Maak de kaassaus zoals vermeld en meng de hesp eronder. Giet over de sliertjes. En hap, het is weeral op!

Witloof met kaas en hesp in de oven zonder witloof en zonder oven.
En zonder saus, maar dat had u wel al door.

De variatie in onze keuken zit wel goed. Nu graag nog een beetje variatie in de buitentemperatuur... Lentelucht graag.

zaterdag 16 maart 2013

Wintergerecht

Officieel is het bijna lente. Maar aangezien deze week de sneeuwvlokken ons nog rond de oren vlogen, en aangezien ik daarnet mijn neus buitenstak en ik het nog steeds berenkoud vind, kan ik enkel het volgende vaststellen: een warm wintergerecht zal smaken.

Voor de gelegenheid een klassieker onder de ovengerechten:
witloof met kaas en hesp in de oven zonder witloof. 
Want witloof lust ons Mie-ke niet.

Wat heb je nodig?
60g courgette
20g ontvette hesp
40g room 40%
20g gemalen gruyére
10g maïsolie
20g calogen
ev. johannesbroodpitmeel

Ratio
Wij rekenen een ratio van 2,61:1 en 450kcal.

Hoe maak je het?
Snij de courgette in dunne reepjes. Ik schil de courgette nooit, maar ik ben een luie kok. Er klaagt niemand en het maakt de gerechtjes wat kleurijker.
Maak bundeltjes van courgette en omwikkel ze met stukjes hesp.
Meng room, olie en calogen met een deel van de kaas. Warm dit even op zodat de saus wat bindt. Het kan helpen om een mespuntje johannesbroodpitmeel toe te voegen, maar niet iedereen verdraagt dit even goed.
Giet de saus over de groetenrolletjes. Strooi de rest van de kaas erover.
Oven op 200°c, 15 à 20 minuutjes.

Witloof met kaas en hesp in de oven zonder witloof.
En eigenlijk ook zonder hesp, maar met dunne spekreepjes. 

Variatie:
Je kan variëren met je groentekeuze. Worteltjes lenen zich bijvoorbeeld ook uitstekend voor dit gerecht. Je moet de wortels wel vooraf wat gaar stomen. En ja, witloof kan ook natuurlijk.
En natuurlijk even herrekenen.

zondag 20 januari 2013

Brickoleren - deel 2

Nee, het is dan wel niet het weer om schilderwerken of andere energieke klussen aan te pakken. Liever onder een dekentje met een boek en een koek.
Het koude weer is immers ideaal om koekjes of andere ovengerechtjes te produceren. Een beetje extra warmte is welkom, en die heerlijke geur is mooi meegenomen...
Zo'n pakje brickdeeg daar raak je wel een heel eind mee. We zijn dus nog lang niet uitgebrickoleerd.
We maakten een eigentijdse en ketogene variatie van 'tarte-tatin'.

Wat heb je nodig?
een velletje brickdeeg
boter
appel
zure room, bvb. Luxlait 33%
kaneel
vloeibare zoetstof

Hoe maak je het?
Met deze bescheiden stap-voor-stap fotohandleiding. Het is zo makkelijk dat jullie deze stapjes wellicht al overbodig vinden.

Smeer een vel brickdeeg in met gesmolten boter.

Laat dit bakken in de oven op 190°C tot het mooi goudbruin ziet.
Breek het deeg in onregelmatige stukjes. Gemakkelijk te bewaren in een vershouddoos.

Snijd 25g appel in fijne stukjes. En bak even aan in 10g boter.
Breng op smaak met wat kaneel en zoetstof.

Serveer de warme appelstukjes met 25g zure room en 2g brickdeegstukjes.
Wij kwamen op een ratio van 3:1 en 169kcal.




woensdag 9 januari 2013

Bric-k-oleren*

*bricolage le ~ (m)
knutselen (ww.), knutselwerk (het ~), geknutsel (het ~), knutselarij (de ~ (v)), kladwerk (het ~), prutswerk (het ~), broddelwerk (het ~), knoeiwerk (het ~), geknoei (het ~), gesjoemel (het ~), geklungel (het ~), gebroddel (het ~), doe-het-zelf-werk (znw.), huisvlijt (de ~)

Fijne details dat is niet altijd mijn ding. Ik ken mezelf. Zijn we voor, tussen en na de feestdagen ook nog bezig met wat schilderwerken in huis (qua timing weeral perfect) dan gebeurt dit niet zonder de nodige sporen achter te laten. Gaat de verfpot open dan hang ik al onder de spetters. Verfdruppels vallen altijd (echt, altijd) naast de afdekdoeken. En de verfborstel schiet uit mijn handen en gaat een verdieping lager onderwijl sporen achterlatend op alle traptreden (ik herhaal, alle). Het betere gooi- en smijtwerk is dus duidelijk meer mijn ding.
Recepten uitdenken is dan ook één ding, ze fijn realiseren dan weer een ander. Om die reden was ik dus ook nog nooit zelf begonnen aan de fantastische loempia's van Rita. Ik bedoel, als ZIJ al zo'n knoeiboel maakt in haar keuken wat wordt het dan bij mij?
Maar goed, een Mie-ke wil ook wel eens wat exotisch op haar bord, dus tussen de feestdagen en de schilderwerken door gooide ik heel optimistisch een pak brickdeeg in mijn winkelkar. De loempia's zijn met smaak verorberd. Maar het blijft me een raadsel hoe Rita alle vulling in zo'n velletje deeg krijgt en die rolletjes zo strak kan oprollen zonder dat het deeg scheurt. De mijne zagen er redelijk 'loemp' uit (nvdr: Antwerps voor lomp) en scheurden meteen, maar waren gelukkig wél heerlijk krokant.
De rest van het brickdeeg kampeerde in de koelkast en vroeg om enkele experimenten. Niet te fijn van werk, lekker simpel en met maximaal smaakeffect.

Wat heb je nodig? 
1 vel brickdeeg
Boursin Salade, bvb. Ail et fines herbes
olijfolie, en ev. maïsolie
pesto verde of rosso
diverse tapenades
een siliconen muffinvorm

Hoe maak je het?
Ik maakte een stap-voor-stap fotohandleiding. Zo zie je meteen dat dit weer een supersimpel receptje is.

Knip 1 velletje brickdeeg in 4. Met een schaar gaat dat prima, met een mes vind ik knoeien.

Vouw 1 punt naar binnen.

Vouw 2 punten naar binnen.

Vouw 3 punten naar binnen.

Prop dit lapje in de muffinvorm. Als je vooraf de vormpjes instrijkt met olie, dan blijft het deeg mooi aan de randen kleven. Op die manier krijg je een deegmandje.

Vul het mandje met drie blokjes Boursin Salade en leg er een lepeltje Pesto Verde op. Enkele druppels olijfolie erover zodat het niet te hard uitdroogt in de oven en uiteraard ook voor onze broodnodige vetten.

Je kan variëren met Pesto Verde of Rosso of diverse tapenades. 

In de oven op 190°C, ongeveer een 12-tal minuten.

Een echt feesthapje, toch?
Ik berekende een ratio van 1:2,31 en 103kcal per hapje.
Smakelijk!







Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...